Om F&H

F&H köper Rosti

F&H i Skandinavien har ingått ett avtal med Mepal BV i Holland, vilket innebär att Rosti – och inte minst Margrethe-skålen – återigen får skandinaviska ägare. Rosti grundades i Danmark i början av 40-talet av Rolf Fahrenholtz och Stig Jørgensen, och år 1971 såldes företaget till A.P. Møller. Sedan dess har Rosti sålts 1993 till holländska Mepal, som har varit ägare av produkter i Rosti-varumärket i mer än 25 år.

Men nu flyttar ”Margrethe” tillbaka till Danmark. F&H of Scandinavia har från 1 juli 2019 köpt varumärket och äger därmed alla rättigheter för försäljning och produktion över hela världen.

Margrethe-skålen saknar motstycke och är den mest välkända Rosti-produkten. Skålen designades i början av 50-talet av designfirman Bernadotte & Bjørn i Köpenhamn. En av konstruktörerna, Sigvard Bernadotte, som var bror till den danske drottningen Ingrid, fick 1954 tillstånd att namnge skålen efter hennes dotter, den dåvarande danske prinsessan Margrethe.

Margrethe-skålen har sedan dess blivit en prisbelönt designikon, som bland annat har avbildats på frimärken och även ingår i den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i New York. På världsnivå har det sålts mer än 25 miljoner Margrethe-skålar.