Om F&H

Historik

Sedan 1945 har F&H mött kundernas önskemål och behov av köksutrustning och tillbehör till hemmet, och idag är F&H ”The Leading brand & trading house in Scandinavia”.

Erfarenhet kombinerat med kompetenta och lojala medarbetare har en stor del av äran. Bra affärsmannaskap, effektiv förvaltning och kunskap om marknaden är en annan grundläggande del.

Erik Vinther och K. E. Larsen, två innovativa handlare, grundade 1945 grossistföretaget under namnet Vinther och Larsen. De såg, innan någon annan i Danmark, utsikterna för handel i öst och grundlade därmed en ledande position i branschen.

Företagets ägande förändrades på 80-talet, vilket resulterade i att man bytte namn till Fusager och Høgh, som än idag är starkt lokalt rotade och som senare blev F&H.

Millennieskiftet förebådade nya tider och även nytt ledarskap i F&H. År 2000 blev början på en strategisk utvecklingsprocess med fokus på tillväxt i Skandinavien, på partnerskap och märkesvaror – därav namnet och pay-offen: F&H of Scandinavia, Leading brand & trading house in Scandinavia.

2002 etablerades namnet F&H med förvärvet av två idealiska samarbetspartners i Norge och Sverige. Det norska bolaget, Egil Syversen AS (idag F&H of Scandinavia AS), och det svenska, Jestrade AB (idag F&H of Scandinavia AB) inkorporerades i koncernen och bildade därmed tillsammans med huvudkontoret i Danmark Skandinaviens bredaste distributionsnät – grunden för att upprätthålla och utveckla den ledande positionen i Skandinavien.

F&H-koncernen blev 2005 en del av den norska familjeägda koncernen Canica as, ägd av Stein Erik Hagen. 2006 användes för konsolidering i branschen och tillväxt genom förvärv av A-L Isenkram, ett grossist-A-S i Danmark, Løkken Trading AS i Norge samt det välkända danska varumärket Södahl.

I början av sommaren 2009 grundades F&H Asia Ltd för att komma närmare producenterna samt den snabba utvecklingen i Kina och därmed stärka F&H-koncernens konkurrenskraft och övergång från traditionell partihandel till brand house.

Under våren 2011 förvärvades Nuance, det välkända varumärket inom designprodukter för hemmet, som en ytterligare konsolidering i branschen, och 2014 etablerade F&H ett eget lager i Kina i samband med F&H Asia Ltd. Detta innebär bland annat minskade transporter och mindre belastning på lagerkapaciteten i Viborg.

En omstrukturering under sommaren 2015 med F&H:s ägare, Canica AS i Norge, gjorde att F&H gick från att vara ett dotterbolag till Centurie (tidigare Jernia) till att vara en självständig koncern direkt under Canica AS, som är ett av de största privatägda investmentbolagen i Norge.

En ”Kitchen Living Dining”-outletbutik etablerades i Ringsted Outlet 2017, och 2018 etablerade F&H säljrättigheterna till Medusa Copenhagen och man ingick ett långsiktigt licensavtal med Morsø om kategorierna kitchen, living och dining.

Den 1 augusti 2018 köpte F&H det stora designvarumärket Zone Denmark som en del i strategin om egenägda varumärken, och senare under 2018 tillkom Villa Collection.

Den 1 juli 2019 köpte F&H tillbaka varumärket Rosti till Danmark och man äger därmed alla rättigheter till försäljning och produktion av bl.a. Margrethe-skålen i hela världen, och i augusti samma år öppnades ’Kitchen Living Dining Concept Store’ i Köpenhamn.

F&H har i Danmark mer än 24 000 m2 lager i samband med huvudkontoret, och man har dessutom 9 000 m2 höglager på en annan adress i Viborg – totalt ca 41 000 pallplatser. Dessutom förfogar lagret i Kina över mer än 1 000 m2.